Alta Anoia / Points d'Intérêt / Retaule de Santa Maria

Punt d'Interès

Retaule de Santa Maria

Autor: Administració Alta Anoia

El retaule de Rubió, de característiques formals italogòtiques, constitueix una de les peces pictòriques més importants del gòtic català. Estilísticament és una peça trescentista. Al capdavall del retaule sembla llegir-se LXVII que podria correspondre a la data en què fou pintat, 1367, encara que els estudiosos, en atribuir-lo a l’anomena’t mestre de Rubió, deixeble de Ramon Destorrents, situen la seva factura més enllà de l’any 1380 sota el domini dels Boixadors. L’obra, pintada al tremp sobre fusta, consta de tres cossos verticals subdividits en tres pisos als laterals i dos al cos central. Entre el cos central i els laterals i entre aquests i el guardapols hi ha quatre muntants rematats per pinacles. El bancal original, a la part inferior del retaule, es conserva al Museu Episcopal de Vic.

Iconogràficament el retaule, està dedicat als goigs de la Mare de Déu, i conté set escenes de goig i set escenes de dolor. Les escenes de goig, descrites de dalt a baix, són: al cos lateral esquerre, l’Anunciació coronada pel profeta Isaïes, la Nativitat i l’Epifania; al cos lateral dret, la Resurrecció coronada pel profeta David, l’Ascensió i la Pentecosta; i a la part baixa del cos central, la Coronació de la Verge. Les escenes de dolor són: a la predel·la o bancal i d’esquerra a dreta, l’Oració a l’hort de Getsemaní, la Traïció de Judes, l’Acusació de Jesús pels jueus, la Flagel·lació, el Via Crucis i la Pietat o davallament de la creu, i la Crucifixió a la part superior del cos central. En els muntants, sempre d’esquerra a dreta i de dalt a baix, apareixen els Apòstols i Profetes, alguns dels quals porten filacteris amb textos al·lusius a la seva persona: Pere, profeta David, profeta Isaïes, Pau, Joan, Andreu, Mateu, Judes Tadeu o Judes Iscariot, profeta Isaïes, profeta Salomó, profeta David, profeta David, Jaume fill del Zebedeu, Bartomeu, Lluc, Jaume fill d’Alfeu, profeta David, Marc, Judes Tadeu o Judes Iscariot,  profeta Ezequiel. El guardapols presenta una decoració heràldica a base de roses de talla daurada que representen l’escut dels Boixadors, motiu que es repeteix al camper.

A principis del segle XVII es refeu l’església que es va fer més gran i s’hi va construir un nou presbiteri. El retaule gòtic, però, continuà presidint el nou temple. No obstant això, la part central ocupada per la Coronació de la Verge fou pintada de blau marí amb estrelles, i serví de fons a la talla barroca, i el bancal fou substituït per un altar esglaonat coronat per un manifestador.

El 1936 una colla d’estudiants de l’Ateneu Igualadí va desmuntar el retaule per tal de preservar-lo de la maltempsada. Un temps després el professor Joan Ainaud de Lasarte, amb la finalitat de restaurar-lo, l’ingressà als tallers del Museu d’Art Romànic de Barcelona, d'on, gràcies a les bones gestions de les autoritats comarcals i del Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada, el retaule passà a ocupar el seu lloc d’origen. La predel·la és una reproducció feta posteriorment per l’escultor Emili Colom, qui va incorporar alguns personatges que representen diversos tècnics que es van ocupar de la darrera  restauració del recinte el, 1989, que no apareixen evidentment en l’original que es conserva al Museu Episcopal de Vic; concretament, a l’escena de la Pietat apareixen retratats l’arquitecte i l’aparellador que van dirigir les obres de restauració.

 

Localització:  Carretera de Rubió, BV1037

Accès: Fàcil

Visita: Lliure i concertada

 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Note : 3/5 (1 notes attribuées)

Merci d'avoir participé!

Vous avez déjà noté cette page, vous ne pouvez la noter qu'une fois !

Votre note a été changée, merci

Commentaires

Pas de commentaire. Soyez le premier à commenter Retaule de Santa Maria !

%login_link_starAuthentifiez vous ou créez un nouveau compte utilisateur pour commenter.

Informations connexes

Cal Pau Jordana
 • Actuellement 5 sur 5 étoiles
Mas del Tronc (Refugi)
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Casa Tomàs
 • Actuellement 5 sur 5 étoiles
CA N'ALZINA
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
El Castell de Rubió
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Església de Santa Maria
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Portada Santa Maria
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Castell de Rubió
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Casa Berenguer
 • Actuellement 2 sur 5 étoiles
Sant Pere d'Ardesa
 • Actuellement 3 sur 5 étoiles
Hébergement Restaurants Points d'Intérêt

Instructions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació