Alta Anoia / Points d'Intérêt / Casal Català

Punt d'Interès

Casal Català

Autor: Administració Anoia

Situat al carrer d’Isidre Vallès, fou construït entre 1924 i 1927 per la Unió Regionalista Hostalenca, segons un projecte de Josep Goday Casals, arquitecte plenament integrat en el corrent noucentista, per la Unió Regionalista Hostalenca. És un edifici de planta baixa amb diverses dependències destinades a l’ús social: cafè, saló-teatre,...A la façana cal esmentar els magnífics esgrafiats obra de Ferdinandus Serra i Sala, el millor esgrafiador català del nostre segle. Va néixer a Barcelona el 1905. Es dedicà al dibuix esgrafiat i l’escultura. Es formà a l’Acadèmia de les Arts de Barcelona amb el mestre Antoni Gelabert i Alart. Reconstruí els models escultòrics de la Casa dels Canonges, a Barcelona, i com a esgrafiador destaca la seva restauració dels esgrafiats de la casa del Gremi de Velers, a la Via Laietana de Barcelona, declarada monument nacional. Durant la Guerra Civil treballà a Martorell, on es tractà amb Francesc Pujols. Va fer restaurar altres esgrafiats i rellotges de sol arreu de Catalunya. Sobresurten com a obres pròpies: a Piera, la Casa Sastre; a Martorell, la casa de la vila; a Vilanova i la Geltrú, Can salvador; a Barcelona, l’interior de la Casa Cambó, i a Valls, el jutjat, entre d’altres. Els esgrafiats del Casal els va fer l’any 1933, quan tenia uns 28 anys. Es van pagar per aquesta obra 1.752 pessetes, amb la solera del teatre inclosa (com a punt de referència cal tenir present que per aquelles dates el jornal de llaurar -home i matxo- es pagava a 17 pessetes). El seu estil participa indiscutiblement del noucentisme i es basa en la tradició catalana de l’esgrafiat setcentista.

 

 

Curiositats: A la mateixa pàgina web del Casal se’ns informa que el 10 de maig de l’any 1918 un grup de veïns dels Hostalets va fundar la "Unió Regionalista Hostaletense", societat politicocultural que tenia, entre d’altres, l’objectiu de lluitar per aconseguir la implantació de l’Autonomia a Catalunya.
Es disposava d’un petit local (Cal Batista, c/ Major,1), que comptava amb un cafè-bar i una petita sala. Atès el reduït espai, quan s’organitzaven actes i espectacles per la Festa Major s’havia de recórrer al lloguer d’un envelat, que es muntava on ara hi ha la plaça del Dr. Conde (la plaçeta).
Es feu així fins al 1925, any en què mentre es representava a l’envelat "Terra Baixa", una forta tempesta obligà a suspendre l’acte. Quatre dels assistents, es varen refugiar a casa del Sr. Enric Cucurella, ara seu de l’Ajuntament. Ell mateix, dos grans propietaris, com el Sr. Joan Vallés i el Sr. Joan Subirats, i el Sr. Casimir Orriols, que havia fet fortuna a Amèrica, en aquell moment van decidir en aquell moment finançar la construcció del que un any més tard seria el Casal Català. Bona part de la gent del poble hi va participar treballant en les obres, que començaren el setembre de 1925 i acabaren per la festa major de l’any següent.
En aquell moment, l’arrelament de la societat al poble sembla ser que era força important, ja que sabem que comptava amb 153 socis familiars; és a dir, aproximadament la meitat de les famílies dels Hostalets.
Acabada la Guerra Civil, l’any 1939, el Casal hagué d’adoptar diferents noms: "Centro Recreativo de la Falange Española de las Jons" (1939), "Casino Nacional" (1940), "Centro Cultural Recreativo" (1958), abans de retornar al seu nom original l’any 1988.

  • Actuellement 0 sur 5 étoiles
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Note : 0/5 (0 notes attribuées)

Merci d'avoir participé!

Vous avez déjà noté cette page, vous ne pouvez la noter qu'une fois !

Votre note a été changée, merci

Commentaires

Pas de commentaire. Soyez le premier à commenter Casal Català !

%login_link_starAuthentifiez vous ou créez un nouveau compte utilisateur pour commenter.

Informations connexes

Instructions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació