Alta Anoia / Points d'Intérêt / Asil del Sant Crist

Punt d'Interès

Asil del Sant Crist

Autor: Administració Anoia

Edifici de caire monumental construït entre els anys 1931 i 1941 per l’arquitecte Joan Rubió Bellver amb el llegat de les germanes Castells, articulant espais amb autonomia funcional: dues ales laterals unides a la part anterior pel vestíbul i a la part posterior per la capella, creant un simbòlic claustre central. L’obra, seguida pels marmessors Josep M. Torrents i Miquel Pla, utilitza la pedra sense desbastar aconseguint un resultat de noblesa monolítica, trencada únicament a les crestes que coronen l’edifici. El gaudinisme de l’edifici rau en la combinació d’elements neohistoricistes (torrassa-campanar, arcs apuntats, volta de creueria, vitralls...) amb elements estructurals nous (arcs parabòlics) i elements de l’arquitectura popular, tant tècnics (falsa cúpula) com constructius (galeria porxada).
En una de les columnes monolítiques que sostenen els arcs de la capella apreciem la signatura de l’autor de l’edifici, Joan Rubió i Bellver, amb uns caràcters tipus modernista. Aquest arquitecte va ser deixeble i ajudant de Gaudí, amb qui va treballar entre 1893 i 1905 a la Sagrada Família, a la Casa Batlló i al Parc Güell. També va ser l'arquitecte de la Diputació de Barcelona. És des d'aquest càrrec que va participar en nombrosos projectes, com per exemple la reforma de la Casa dels Canonges (Generalitat de Catalunya). L’obra de Rubió i Bellver és molt important i és present per tot Catalunya. Els seus edificis més interessants són: la Casa Macari Golferichs (1901), la Casa Roviralta-El Frare (1903), els seus edificis de l'Escola Industrial al carrer Urgell de Barcelona (1912), les caves Raimat, o la Casa Serra o el dispensari antituberculós a Reus.
L’element, però, que destaca de tot el conjunt és la capella, de planta de creu grega, d’una sola nau i transsepte coberts amb volta de secció parabòlica reforçada per arcs faixons. El presbiteri i els extrems del transsepte, semioctogonals, estan coberts per una semicúpula tangent a la volta. Al creuer s’aixeca una cúpula sobre un cimbori que es recolza damunt un tambor octogonal amb un sostre de falsa cúpula, format per l’aproximació progressiva de les filades de pedra, tècnica de cobriment emprada per l’arquitectura rural de la zona, amb petxines als angles. Tota aquesta estructura descansa sobre uns arcs parabòlics, uns arcs de descàrrega que configuren quatre espais coberts amb falsa cúpula. Finalment aquests arcs se sostenen sobre quatre columnes de pedra d’una única peça. Els vitralls de la capella representen la Santíssima Trinitat al presbiteri; tres santes en al•lusió a les llegatàries (Magdalena, Concepció, Dolors) al braç esquerre del transsepte, i tres sants al.ludint als seus marmessors i a l’arquitecte (Josep, Miquel i Joan). Sobre la porta de la capella i al cor dos vitralls representen Saturnino López i Teresa de Jesús Jornet, fundadors de l’orde que regenta l’edifici. Una escultura de santa Teresa de Jesús Jornet amb dos avis, obra de Puigdollers, presideix el recinte.

 

Localització: Carrer Milà i Fonatanals, 8

  • Actuellement 0 sur 5 étoiles
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Note : 0/5 (0 notes attribuées)

Merci d'avoir participé!

Vous avez déjà noté cette page, vous ne pouvez la noter qu'une fois !

Votre note a été changée, merci

Commentaires

Pas de commentaire. Soyez le premier à commenter Asil del Sant Crist !

%login_link_starAuthentifiez vous ou créez un nouveau compte utilisateur pour commenter.

Informations connexes

Instructions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació