Veciana

Veciana, a més de disposar de l’indret que tradicionalment es considera com el lloc del naixement del riu Anoia, a l’entorn de les fonts homònimes, a prop del Molí de la Roda, és possiblement el municipi amb una de les ofertes de visita patrimonial més extensa de la comarca. Testimonis i restes dels sis castells termenats, quatre dels quals (Veciana, Montfalcó el Gros, Segur i Miralles) conformaren l’origen de l’actual municipi. També trobem escapades pel seu terme nombroses esglésies parroquials amb les corresponents sufragànies.

Però aquests nuclis sorgits a l’entorn del castell, aquest aturonament de la població en el període medieval, no va fructificar en segles posteriors en petites viles, en petits pobles com els que trobem en territoris veïns, els quals s’escampaven arreu, en recerca de les zones planeres, més fàcilment aptes per al desenvolupament dels cultius. Així, Veciana no disposa d’un nucli habitat que hagi concentrat la població de l’entorn. Veciana és un poble sense poble, que mai no va combinar les cases esparses per formar un nucli amb vida pròpia. És un poble que viu fonamentalment de l’agricultura i de la ramaderia i, per aquest motiu, la seva forma de vida fonamental s’articula a través dels masos, que s’han convertir en el nucli no tant sols de la vida familiar, sinó també de la vida social i municipal.

Visitar Veciana és aprofitar el viatge per gaudir de l’entorn i del paisatge, a pit obert, amb desig de captar totes les sensacions que l’entorn ens proporcionarà, per gaudir de la nostra estada de cap a peus. Caldrà traslladar-nos d’església en església, de poblet en poblet, no per carrers costeruts, amb cases nobles amb els balcons plens de testos amb flors que sembla que donin la benvinguda als visitants, sinó per bons camins que menen a antigues cases pairals i a petites agrupacions de cases, on els seus habitants ens rebran amb naturalitat, sense falsedats; són gent acostumada al treball dur i tenaç d’una terra gens fàcil i en ocasions poc generosa, amb un caràcter esplèndid i hospitalari.

Veciana és un poble que ens exercirà una atracció profunda. La visita a Veciana i a la seva gent no ens deixarà indiferents.Web del municipi

Agenda

Lun Mar Merc Jeu Ven Sam Dim
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

01 Novembre 2023

-- No hi ha entrades a l'Agenda per aquest dia --
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació