Alta Anoia / Municipalités / Castellfollit de Riubregós

Castellfollit de Riubregós

Castellfollit de Riubregós vol dir castell allunyat, situat als afores, vora el riu de fang, de llot, d’aigua tèrbola, situació que es pot contrastar quan les tronades fan sortir el riu i ensenyen el Bregós més feréstec i mediterrani. Castellfollit ha estat i és encara un indret a peu de camí, un indret de pas (qui no ha fet parada i fonda en el camí cap a Andorra) i que ha viscut sempre de cara al tragí de mercaderies i de viatgers.

Situat històricament a mitja distància de l’antiga i important via de la sal que comunicava Cardona i Cervera i en un punt estratègic del comerç de l’oli, al límit de les comarques productores i de les que no en collien ni mica, va ser una població de reconeguts comerciants i traginers d’aquests productes. El fet d’estar situat en un lloc estratègic l’ha fet esdevenir centre de diversos enfrontaments bèl•lics, com el saqueig efectuat el 1810 pels francesos o la destrucció efectuada l’any 1822 pel general liberal Espoz i Mina, que va fer escriure en un lloc ben visible la inscripció:

“Aquí existió Castellfollit. Pueblos, tomad ejemplo. No abriguéis a los enemigos de la Patria”.


Però Castellfollit no és simplement un lloc de pas, és un poble viu, net i endreçat. Cal visitar el seu castell i el magnífic priorat, però també hem de passejar-nos pel nucli antic, tot gaudint a l’estiu de la frescor que sentim sota les voltes de la plaça Major i a l’hivern, de la protecció contra el rigorós fred que proporcionen aquestes porxades que mantenen la fesomia de vila closa que té la població.
Web del municipi

Agenda

Lun Mar Merc Jeu Ven Sam Dim
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

01 Octobre 2023

-- No hi ha entrades a l'Agenda per aquest dia --
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació