Alta Anoia / Stories / Margaridó

Historia

Margaridó

Autor: Administració Alta Anoia

     " Era una tarda de juliol d’aquelles
       en què el cel i la terra enamorada
       s’adormen abraçats; sols les abelles
       brunzien en la junsa aponcellada;
       i al compàs de l’esquella sotragada
       i atiant a pedrades les ovelles
       abans de caure el dia,
       quan s’acluquen lletsons corrioles,
       tot panteixant un vell pastor venia
       camí de Sant Martí de Sesgueioles. "

 

Amb aquesta bonica introducció comença el poema “Margaridó” en què Apel.les Mestres centra tot el seu argument en Sant Martí de Sesgueioles, el nostre poble.És una llegenda entre una noia i un jove soldat francès que acaba en tragèdia. Els fets s’esdevenen un dia de juliol del segle XIX.

Dos pastors arriben al captard al poble amb la notícia que un escamot de l’exèrcit francès està pujant d’Els Prats de Rei en direcció a Sant Martí. Tothom queda esverat pensant que els exigiran aixopluc per passar la nit, queviures i, en temps de guerra, ningú no sap què pot acabar passant, per tant, tenen molta por.

L’alcalde, davant la situació, reuneix els veïns a la plaça de l’Església i després d’unes paraules patriòtiques els encoratja arribant a la conclusió que aquella nit ningú no dormi, que tothom estigui atent i a les dotze en punt que cadascú “matí el porc”, que no era altre que el soldat francès que tothom tindria a dormir, per obligació, a casa seva.

Al cap de poca estona arriba el grup d’homes armats i formen disciplinats i orgullosos davant l’església. El batlle els dóna, de mala gana, la benvinguda. La tropa es reparteix entre les cases mentre la nit cau silenciosa sobre la vila.

En una casa una mica apartada -que bé es podria trobar a l’indret de les piscines actuals- hi vivia una noia, d’uns quinze anys, sola, òrfena i molt pobra; es deia Margaridó. Tan sols la feina de treballar tot el dia al camp li donava un petit ajut que amb prou feines en tenia per a menjar. La seva vida era austera, trista i solitària, sense amor i ningú no es fixava en ella.

En aquell vespre d’estiu, quan ja estava a punt d’anar a dormir, després d’haver menjat un humil sopar, apareix per la porta un jove soldat de l’exèrcit francès, amb un tambor a l’esquena, demanant per caritat un mos de pa i un jaç per a descansar. La Margaridó de seguida intueix què ha de fer: la missió que tot el poble té encomanada dur a terme aquella nit, matar el francès!  

Ella, d’una manera indiferent, complau amb fredor les seves exigències i li ofereix el seu propi jaç per a dormir. El noi cansat i abatut s’ajau damunt la palla i es queda adormit profundament a l’instant.

Margaridó espera les dotze de la nit, mirant de reüll la falç que hi ha penjada darrera de la porta. Mentrestant observa el noi que dorm. Veu que és jove com ella, fràgil i guapo, i que es troba indefens. Suposa que deu tenir una mare que espera allà a França, la seva tornada. Pensa, també, que ella no ha conegut mai la seva mare, i els ulls se li omplen de llàgrimes davant de tanta dissort. Està absent davant aquests pensaments quan toquen les dotze. Amb una revolada agafa la falç del darrera de la porta i decidida s’acosta al soldat que dorm plàcidament. Alça la mà i estreny el puny, però una força interior frena el seu impuls. No pot fer-ho!  No pot matar aquell noi indefens que s’assembla tant a ella!.  Es llança a terra plorant impotent mentre el campanar impassible repeteix les dotze campanades...i es queda adormida.

A la matinada, quan es desperten, explica al noi el que els ha passat als seus companys aquella nit i que ella ha estat una traïdora al seu poble i a la seva pàtria en no atrevir-se a portar a terme el que entre tots havien pactat i s’ofereix d’acompanyar-lo fins a Castellfollit de Riubregós on hi ha acampades el gruix de les tropes franceses perquè així pugui salvar la vida.

Surten entrada la nit. Ella va davant i ell la segueix al darrera, en silenci. L’oratge és suau i el raig de la llum de la Lluna els facilita el camí. Passen fregant Conill, que dorm. Porten dues hores caminant quan davant els ulls se’ls apareixen unes llums.  

       -Hem arribat! -diu ella.

De cop, se sent la veu d’un sentinella que crida:  

       -Qui va?.

Ell contesta:

       -Sóc de França!

El jove soldat mira la Margaridó amb ulls d’amor i agraïment i de sobte li fa un petó càlid als llavis i li diu:

       -Et vindré a buscar quan s’hagi acabat aquesta guerra absurda. -I desapareix lleuger entre l’arbreda.

Ella quedà absent i il.lusionada, mai ningú no l’havia estimada d’aquella manera ni se n’havia preocupat. Engegà contenta i ràpida el camí de retorn pensant sols en els sentiments d’amor que li havia desvetllat aquella besada i del nou món de fantasia i esperança que s’havia obert en el seu cor, sense adonar-se que un sentinella, veient una ombra que es movia, repetia una, dues i tres vegades la consigna de:

       -Qui va? -sense rebre cap resposta...

... Fins que un tret se sent en el silenci de la nit i Margaridó cau, cau ferida de mort a terra...

 

 

Autora:   Cristina Manau

Revisió:   el seu avi        

 

 

 

 

 Participa per poder posar les  

teves fotos en aquesta entrada...  

Si t'interessa, mira aquí les  

Bases del Concurs de Fotografia  

 • Currently 5 out of 5 Stars.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Rating: 5/5 (1 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Margaridó !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

Ca l'Elna
 • Currently 5 out of 5 Stars.
Cal Llanegues
 • Currently 3 out of 5 Stars.
Font d'Emili Donadeu
 • Currently 0 out of 5 Stars.
Portal del carrer Vell
 • Currently 0 out of 5 Stars.
Església de Sant Martí
 • Currently 0 out of 5 Stars.
Campanar de Sant Martí
 • Currently 2 out of 5 Stars.
Nucli antic
 • Currently 2 out of 5 Stars.
Can Dalmases
 • Currently 0 out of 5 Stars.
Capella del Roser
 • Currently 0 out of 5 Stars.
Creu de Terme
 • Currently 0 out of 5 Stars.
Accommodation Restaurants Points of Interest

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació