Alta Anoia / Points of Interest / Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres

Punt d'Interès

Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres

Autor: Administració Anoia

El monestir montserratí va servir aquesta església fins el segle XV, passant llavors a mans d’un beneficiat de santa Maria d’Igualada i després a l’ordre dels agustins i posteriorment als escolapis fins 1835. L’any 1858 recuperà el servei religiós fins a finals de segle.

Es tracta d’un temple romànic, d’una nau rectangular i un absis semicircular, amb dues portes d’arc de mig punt. La coberta original de la nau era de volta de canó, possiblement apuntat, i la de l’absis, de quart d’esfera. El segle XIV la porta de migdia va ser tapiada  i la de ponent eixamplada i adovellada. El segle XV s’obrí de nou la porta de migdia i es tapià la de ponent, així com s’afegiren els contraforts, es construí el campanar d’espadanya i s’aixecà un porxó a la part superior, eliminant la volta de la nau, que fou substituïda per un sostre pla. Aquest porxo superior possiblement es tancà cap al 1632. El segle XVIII es va portar a terme l’última reforma, substituint el sostre pla del segle XV per una volta de rajoles i guix i es va aixecar una nova espadanya.
Entre 1993 i 1995 la Diputació de Barcelona portà a terme la restauració del monument restablint les estructures que l’han configurat al llarg del temps. La nova coberta segueix el model de les tradicionals fetes amb encavallades, bigues i llates de fusta, damunt les quals hi ha les teules, i els ràfecs recreen formes també autòctones. El porxo ha recuperat les obertures que tenia al segle XV al sud, però resten tancades a ponent com ho estaven al segle XVII. Aquesta zona s’ha fet accessible i es pot gaudir d’una magnífica vista de l’entorn. Declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
Hi ha autors que identifiquen les esquerdes de l’absis, avui perfectament restaurades i la caiguda de la volta de la coberta original amb un terratrèmol del 2 de febrer de 1428 que va sacsejar aquesta zona de la Catalunya interior.
Fins l’any 1925 aquesta església estava situada dins del terme municipal d’Òdena, del qual es van segregar 600 hectàrees en favor d’Igualada, fruit de les gestions del General Pere Vives Vich, sots-secretari de Foment del Directori Militar de Primo de Rivera.

 

Localització: Carretera B-222, km 1,5

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Església romànica de Sant Jaume Sesoliveres !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

Molí Blanc
  • Currently 5 out of 5 Stars.
Points of Interest

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació