Alta Anoia / Points of Interest / Cinglera del Capelló

Punt d'Interès

Cinglera del Capelló

Autor: Administració Anoia

A la banda dreta del riu Anoia trobem una imponent terrassa travertínica tallada  per una falla, el congost de Capellades, que l’ha fet cavalcar les pissarres paleozoiques. Resultat d’aquest origen geològic és la impressionant cinglera de cornises i coves de pedra tosca o travertí i el barret del Capelló.
El travertí o pedra tosca o pedra de turo com s’anomena localment és una roca sedimentària de la classe de les roques carbonatades, de color clar, grogós o rosat, de textura concrecionària fibrosa, amb transgressió a vacuolar, per les múltiples cavitats o vacúols que presenta la seva estructura cristal·lina, que no té estratificació, però que posseeix petites bandes estretes diferenciades per la concentració d’impureses o bé per la mida dels grans. Els seus components són la calcita o l’aragonita, amb impureses de limonita i hi són freqüents els fòssils i les empremtes de vegetals.
Geològicament procedeix de l’evaporació de surgències d’aigües riques en carbonat càlcic, tant en rius a les proximitats de cascades com a l’interior de grutes.
El travertí constitueix una pedra clàssica per la construcció, els revestiments i les pavimentacions, tal com en són testimoni les múltiples edificacions que al llarg dels segles han utilitzat aquesta roca a la zona de Capellades.
La cinglera del Capelló, amb tot el seu conjunt de cornises i cavitats, fou un lloc on l’home prehistòric trobà aixopluc des de les reculades èpoques del Paleolític Mitjà durant el període quaternari, en una contrada que li oferia unes condicions naturals excel·lents.

Curiositats: A la cinglera del Capelló s’hi ha localitzat fins al moment més d’una vintena de jaciments arqueològics que pertanyen a diversos moments cronoculturals de l’evolució humana, des del paleolític fins a l’edat mitjana. Tot aquest espai natural i historico-arqueològic forma part del Parc Prehistòric de Capellades.

Accés: Molt fàcil, amb vehicle i a peu

Visita: Lliure i exterior

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Cinglera del Capelló !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació