Alta Anoia / Points of Interest / Castell de Piera

Punt d'Interès

Castell de Piera

Autor: Administració Anoia

 

Es tenen dades de la seva existència des de l’any 955, com a castell de Fontanet. El castell, en ple procés d’assentament de la toponímia, era conegut al segle XI encara com de Fontanet (Fontanetum), però la pròpia documentació afirma que ja es coneix també amb un altre nom, el de Piera (Apiarie). Primer estigué dins l’àmbit dels vescomtes de Barcelona, per passar al segle XI al comtes reis de Barcelona, situació que va mantenir fins al 1380, exceptuant un petit període (1285-1291), en què fou domini de Poblet. El 1380 el rei Pere III el va vendre al comte de Cardona . El 1431 de nou el rei Alfons IV el va adquirir, per vendre’l seguidament a Pedralbes, que el va posseir fins a l’eliminació del sistema feudal.Ha estat objecte de diverses reformes al llarg de la història, la darrera de les quals s’efectua l’any 1916, a càrrec dels nous propietaris, la família Vialar, barons d’Almenar, reedificant la torre, muralles, finestrals i interior, seguint un criteri més senyorial que estrictament històric. La porta d’accés adovellada és un dels testimonis del castell original. L’edifici està format per un sol cos amb una torre adossada culminada per merlets, envoltat per una muralla també emmerletada, en recerca d’aquest cert regust medieval.

 

Curiositats: El rei Jaume I, en el context de gran puixança que tenia la vila de Piera al segle XIII, hi feia llargues estades quan es desplaçava a aquesta zona de la Catalunya interior. El 1265 el rei determina que aquest castell esdevingui un estatge reial permanent, per la qual cosa nomena Guillem de Corts com a delegat seu i especifica un parament mínim que ha d’estar constantment preparat per a rebre en tot moment el monarca o el seu primogènit: 10 llits parats amb coixins i plomes en igual nombre, 200 escudelles, 10 gerres de fusta i 10 canelobres. El 1268 Guillem de Corts rep una pensió de 100 sous perquè tingui el castell ben condicionat, especialment tenint cura de les teulades, coberts i portes. També conta la tradició que el rei va fer una promesa i va haver de pujar el camí d’accés al castell de genolls; cal recordar que es tracta d’una pujada amb el terra construït de pedres i còdols de riu.

Accés: Molt fàcil.

Visita: Exterior i lliure*De propietat privada. Per accedir a l’interior Tel. 93 776 16 82. Visites el primer diumenge de cada mes: sala d’armes, jardins i primer pis del castell.

 

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Castell de Piera !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació