Alta Anoia / Points of Interest / Castell de Claramunt

Punt d'Interès

Castell de Claramunt

Autor: Administració Anoia

Bé Cultural d'Interès Nacional

 

El castell, del qual n’eren senyors els Claramunt, s’esmenta ja l’any 978, en una butlla del papa Benet VII. La fortalesa es divideix en dos recintes fonamentals. El sobirà, amb la torre mestra poligonal, unida a una gran sala rectangular coberta amb una volta de mig punt lleugerament apuntada. I el recinte jussà, ocupat per un extens pati, que resta encerclat per les muralles i les bestorres. Entre els recintes es conserven importants restes de l’església romànica de Santa Maria (com dos dels tres absis), enderrocada el 1714, i la capella gòtica de Santa Margarida.

 

Curiositats: L’any 1463, durant la guerra entre la Diputació del General i Joan II, la fortificació va partir una de les principals destruccions, però els comtes de Cardona la van reconstruir. L’any 1714 el castell va ser víctima d’una nova destrucció, tot i que no va ser tan important com l’anterior, en aquesta ocasió a mans de les tropes de Felip V. Durant l’última guerra carlina, el castell va ser fortificat per darrera vegada, tot i que feia molts anys que no tenia un ús militar.
El 1913 les terres de la muntanya de la fortificació van ser adquirides per Enriqueta Miquel i Mas. Els seus pares, Antoni Miquel i Costas i Balbina Mas i Santacana, van pagar el 1915 unes obres per aturar la desfeta de la fortalesa i es va obrir una carretera per fer-la més accessible. El 1926, Antoni Miquel i Costas va rebre el títol nobiliari de marquès de la Pobla de Claramunt, atorgat pel rei Alfons XIII.
El 1974 el castell de Claramunt va passar a ser propietat de l’Estat espanyol, que el 1981 el va transferir a la Generalitat de Catalunya. A finals de 1996, l’administració autonòmica signa un conveni amb l’Ajuntament pel qual aquest es fa càrrec de la gestió de la fortificació.

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Castell de Claramunt !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació