Alta Anoia / Points of Interest / Ancosa: Restes del Monestir i Granja Medieval, Avenc, Roure monumental i Pou

Punt d'Interès

Ancosa: Restes del Monestir i Granja Medieval, Avenc, Roure monumental i Pou

Autor: Administració Anoia

A la Plana d’Ancosa es poden veure les restes d’aquesta granja cistercenca, datades al segle XII. Els monjos de Valldaura s’hi van instal·lar inicialment gràcies a una donació feta el 1155 pels comtes de Barcelona, tot i que a causa de la manca d’aigua es van traslladar el 1168 a Santes Creus, restant i Ancosa va restar únicament com una granja del que fou gran cenobi cistercenc.

 

Curiositats: A prop de la granja trobem el singular roure d’Ancosa, amb una soca i brancatge monumentals, amb 437 cm de perímetre de tronc.
També a la mateixa plana hi ha el conegut avenc d’Ancosa, el qual disposa d’una profunditat d’entre 25 i 32 metres que no fou explorat oficialment fins l’any 1907 pel Club Muntanyenc Barcelonès. Es tracta d’un engolidor encara actiu, que drena les aigües de pluja de la plana Roja i els voltants. L’entrada es troba al lateral de la diaclasa i ens situa en una galeria d’uns 21 metres de llarg per 7 d’amplada, amb el sostre molt alt. Al llarg de la història ha estat un espai destinat a llençar-hi tot tipus de residus, especialment animals morts dels ramats que pasturaven per la plana.
Aquesta plana disposa també d’una joia arquitectònica, el pou d’Ancosa, situat gairebé a peu del camí principal que travessa la zona, a pocs metres també de l’actual casa d’Ancosa, malauradament deshabitada. Té una profunditat de 9 m amb 3 m de diàmetre. La part superior està culminada amb una magnífica cúpula. Fou recuperat i rehabilitat per un grup d’entusiastes que han fet possible gaudir d’aquesta obra d’arquitectura popular difícilment datable.

 

Accés: Fàcil, amb vehicle tot terreny.

Visita: Exterior i lliure

Localització: Camí de la Plana d'Ancosa

  • Currently 0 out of 5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rating: 0/5 (0 votes cast)

Thank you for rating!

You have already rated this page, you can only rate it once!

Your rating has been changed, thanks for rating!

Comments

No comment. Be the first to comment on Ancosa: Restes del Monestir i Granja Medieval, Avenc, Roure monumental i Pou !

Log in or create a user account to comment.

Related Information

Directions

Des de:
Diputació de Barcelona Servei d'Ocupació de Catalunya Fons Social Europeu Departament d'Empresa i Ocupació