
Geocaching: Molí de la Roda
Serveis




Tipus: | Tresor Múltiple |
Tamany Catxé: |
|
Dificultat: |
|
Data inicial Catxé: | 13/11/2008 |
Terreny: |
|
Coordenades decimals: | 41.40855 1.30136 |
Com arribar: L'accés al Molí de la Roda el trobareu indicat amb un rètol del Consell Comarcal de l'Anoia, a la carretera BV-1001 (carretera de Calaf a Sant Guim de Freixenet). Les coordenades son N 41º41.596' E 1º 29.019'. Aquest és el punt d'inici d'un camí sense asfaltar, però apte per a tota mena de vehicles, que us portarà fins al Molí i la zona de picnic.
Seguiu sempre el camí principal, i no us desvieu fins a les coordenades N 41º40.984' E 1º 29.970', en les quals trobareu un trencall a la dreta que, tot travessant un petit pont, arriba al destí.
El catxé es troba força ben amagat, ja que al haver-hi la casa de colònies, la canalla fa activitats de lleure pel bosc, i és necessari no deixar la carmanyola a un lloc molt evident, així que us facilitem una foto spoiler i us demanem la vostra col·laboració per al camuflatge del catxé.
Contingut inicial del catxé: certificat FTF, informació geocaching, logbook, boli, llapis, maquineta, joc d'accessoris d'oficina, espelma, cartes de pòquer, moneda anglesa, moneda mexicana, got plegable, geocoin Sputnik
Introducció a l'espai:
El riu Anoia és el que dóna nom a la nostra comarca. No és un gran riu ni té gaire cabal, però ha tingut molta importància en la formació econòmica i demogràfica de la comarca.
Al Molí de la Roda (Veciana), s'hi localitza un dels principals naixements del riu Anoia, motiu pel qual aquest recorregut inicial de l'Anoia (la Riera Gran), també es coneix com la Riera de la Font Dolla, pel fet de sortir-hi l'aigua a dolls. A partir d'aquí, el seu recorregut és de 68 km fins arribar a Martorell i convertir-se en afluent del riu Llobregat.
Al paratge del Molí de la Roda hi trobareu la casa senyorial dels barons de Segur, una família nobiliària que, sorgida de la baixa edat mitjana, durant els segles moderns va anar adquirint un gran domini territorial. És un edifici bàsicament renaixentista, dels segles XVI-XVII, de planta quadrada i amb una torre de tres pisos adossada. En el primer d'aquests s'hi conserven les espitlleres, i en l'últim s'hi obra una finestra d'arc conopial. Dos escuts heràldics esculpits a l'exterior recorden la seva pertinença a la baronia de Segur. Fou, durant segles, la presó de la baronia.
Les estructures de la part baixa del casal funcionaven com a molí fariner. En el segle passat es col·locà una gran roda de ferro que, moguda per la força de l'aigua que es recollia a una gran bassa situada a la part superior, posava en funcionament els engranatges del molí. La roda metàl·lica fou desmuntada el 1981 per evitar accidents, i una part es conserva exposada al costat del molí per mantenir-ne el record.
Prop del casal hi ha la capella de la Mare de Déu de la Concepció, també anomenada Mare de Déu dels Molins de Segur o Verge del mas Sobirà, tot i que en un principi fou dedicada a venerar la Mare de Déu de les Dolles. Actualment el culte es dedica a la Mare de Déu de Montserrat. També s'ha habilitat una casa de colònies en el mateix espai, així com una zona de picnic i barbacoes.
Comments
Log in or create a user account to comment.